KATWIJK – ‘Als je een keer van Leiderdorp kan winnen, dan is het nú’, had Grasshoppers-coach René Mulder zijn speelsters in de rust voorgehouden. Een voorspelling die werd geloofd en hóe. Vrijwel niets lukte BV Leiderdorp meer in de tweede helft, waarin het door de ontketende thuisploeg op alle fronten werd afgetroefd en na een beschamende 73-49 nederlaag het veld afdroop in Katwijk.

Met enkel een korte blik op het scorebord leken beide teams in de eerste helft gelijkwaardig aan elkaar. Behalve de 0-4 start was er echter geen moment in de wedstrijd meer een voorsprong voor Leiderdorp te bekennen. Grasshoppers verdedigde van begin af aan ijzersterk en kreeg in de eerste tien minuten maar twaalf punten tegen. Dat hadden er overigens tien moeten zijn, omdat het rake schotje van Leiderdorp-center Lonneke Bransz overduidelijk (behalve voor de scheidsrechters) pas na het eindsignaal van het kwart werd gelost. Leiderdorp had opvallend veel moeite binnen de vereiste 24 seconden tot een uitgespeelde aanval te komen. Driemaal dom balverlies op rij kenmerkte bovendien het gemis aan scherpte bij de Leiderdorpsen. Grasshoppers-speelster Talia Versteeg: ,,Ik vond dat er al vanaf het begin weinig beleving was bij hun.”

Grasshoppers zette tegenover het gebruikelijke tekort aan lengte in de ploeg vooral slimheid en wilskracht. Met snelle passes en veel beweging in de aanval werden de nodige punten gemaakt en ontpopte Carola de Jong zich met twintig punten tot topscorer van de wedstrijd. Ook de Amerikaanse aanwinst Tiffany Coll deed aanvallend van zich spreken met enkele scores op de juiste momenten, waaronder een fraai afstandsschot uit een moeilijke hoek.

In de rebound was er overigens weinig van het lengteverschil te merken. Grasshoppers kon regelmatig na een gemiste schot opnieuw aanleggen door onattent optreden van Leiderdorp. Het was dat Grasshoppers nog vier vrije schoten van dichtbij miste, anders was het verschil direct al een stuk groter geweest.

Direct na rust namen de Katwijksen een 39-32 voorsprong, waarop Leiderdorp nog een keer aanhaakte tot 41-40. De enige speelster die nog met enige regelmaat tot scoren kwam voor de Leiderdorpsen was Theresa LeCuyer.

Van de anderen kreeg zij weinig steun. De Duitse Leitner (nul punten) kreeg geen voet aan de grond bij De Jong en Versteeg en Tanya Bröring liet de Amerikaanse pointguard Jessica Wilhite amper in haar spel komen.

Grasshoppers kreeg zodoende steeds meer vleugels, daarbij gesteund door het luide gezang van het publiek, en liep aan het eind van het derde kwart uit naar een voorsprong van tien punten: 54-44. Leiderdorp bleek geknakt en liet het verschil oplopen tot 68-46. Zelf kwam Leiderdorp in dat laatste kwart tot een schamel aantal van vijf punten, waarbij zelfs vanaf de vrijeworplijn de basket een moeilijk te raken doel bleef.

Grasshoppers daarentegen beëindigde de wedstrijd met een driepunter van Talia Versteeg. Een uitslag die Grasshoppers de nodige vreugde bracht en Leiderdorp veel pijn deed.

Gibo Groep Grasshoppers-BV Leiderdorp 73-49. (Periodestanden: 16-12, 33-32, 54-44).

Scores Grasshoppers: De Jong 20, De Zwart 17 (14 rebounds), Versteeg 12, Coll 11. BV Leiderdorp: LeCuyer 15.