Het team JU16-1 speelt dit seizoen in Bolwerkverband (Rijnland Eagles) en is geselecteerd uit spelers van BV-Leiderdorp, BV-Oegstgeest en BV-Alphia. Omdat BVL het team dit seizoen “host”,speelt het onder de naam van BVL.
Om de groep goed voor te bereiden op het zware en lange seizoen (24 wedstrijden) is de gehele zomer doorgetraind op pleintjes en heeft iedereen een schema gehad om in de juiste conditie te komen. Er zijn een aantal oefenwedstrijden gespeeld en er is een “playbook” geschreven waarin o.a. alle spelsystemen die we dit seizoen van het team verwachten, worden uitgelegd.

[i]Het team, staand v.l.n.r.: Headcoach Edmar Diebels, Vincent Antes, Rutger Groeneveld, Boris Crama, Niels van Elteren, Esteban Alba Camargo (bankspeler), Harro Koning (bankspeler), Glenn Richardson en Jorrick Creyghton (ass. coach). Op de knieën zitten v.l.n.r.: Tim Heshusius, Michiel Willems, Jerom Kok, Raoul Koopmans en Dennis Gout. Op de foto ontbreken Satchel Ciere (bankspeler) en teambegeleider Paul Crama (die was de fotograaf).[/i]

Om alles ook qua gezondheid in de hand te houden, heeft Hans van Egmond (sportgezondheids-deskundige) afgelopen dinsdag tijdens een voorlichtingsavond aan de ouders en de spelers een aantal nuttige tips gegeven over blessurepreventie, voeding en rust. Hans zal gedurende het seizoen ook de medische verzorging coördineren. De organisatie lijkt dus in orde, laat de competitie maar beginnen.

Nou, die begon goed. Zaterdag speelden we uit tegen Lokomotief uit Rijswijk. Helaas hadden we vooraf wat blessureleed te noteren. Tim kon niet spelen vanwege een polsblessure, Glenn was geblesseerd aan de enkel (kon uiteindelijk slechts 1 minuut het veld in) en Michiel had rugproblemen waardoor hij niet altijd voluit kon spelen. Bankspeler Esteban werd dus opgeroepen om mee te gaan.
We begonnen de wedstrijd sterk. Het tempo was gelijk vanaf de eerste seconde hoog, heel hoog. De opening was voor ons. We kwamen met 10 – 2 voor, en net toen we verwachtten door te stomen begon Lokomotief de zaken fysieker aan te gaan pakken, ze kwamen snel dichterbij. Na een time-out zetten ze de wedstrijd nog wat meer op scherp en in 5 minuten tijd liepen ze uit naar een 24 – 12 voorsprong. Wat ging er bij ons mis? Veel, we waren het even helemaal kwijt. Alsof we het playbook achterstevoren hadden gelezen. Een time-out van coach Edmar hielp niet. We bleven vooral in de verdediging te traag waardoor de tegenstander veel en simpel kon scoren. Het kwart werd dik verloren, 30 – 18.
Het tweede kwart begonnen we niet veel beter. Nog steeds lieten we ons te veel imponeren door de tegenstander. Ook in de aanval wilde het daarom vaak niet lukken. Zekere scores, vrij onder de basket, werden simpel gemist. Heren, dat kan niet op dit niveau. Toch liep Lokomotief niet veel verder uit. Het verschil in het tweede kwart was 7 punten (24 – 17). Als we de zekere scores benut hadden…. maar als bestaat niet.
In de rust werd het team wakker geschud. We staan ruim achter (54 – 35). Dat verdienen we niet. We kunnen écht beter. Doe waar je goed in bent, ga geen “kunstjes” uithalen. Speel simpel en speel net zo agressief als je tegenstander.
Het derde kwart speelden we beter. We kwamen meer in ons spel. Helaas besloot ook Lokomotief nog een tandje bij te zetten. Voor de “neutrale” basketballiefhebber was dit het beste kwart van de wedstrijd. Met als winnaar dit kwart, weer Lokomotief (27 – 20). Aan het einde van het kwart kregen Edmar en Paul op de coachbank toch het idee dat er een kentering op komst was. Verdedigend begon het te kloppen. We werden feller en niet alleen wij, maar ook Lokomotief kwam in foutenlast.
In het vierde kwart gebeurde er iets onverwachts. Net als in een thriller. Lokomotief leek conditioneel in elkaar te zakken. Zij voelden nu de druk die wij in het eerste en tweede kwart voelden. Voor iedere bal werd geknokt en puntje voor puntje kwamen we dichterbij. Publiek staand op de banken. De “Eagles” waren nu echt aan het vliegen. Helaas duurde het kwart te kort om Lokomotief helemaal in te halen, maar we wonnen het kwart met 8 – 24!

Over de hele wedstrijd gezien heeft Lokomotief terecht gewonnen (89 – 79). Ze zijn “verder” dan ons team. Spelen al (veel) langer samen en hebben meer spelers die het spelen op een hoger niveau gewend zijn. Bij ons schort het nog aan de speldiscipline. Daar gaan we op de trainingen aan werken. Iedereen moet zijn taak uitvoeren. In het vierde kwart hebben we gezien waar we toe in staat zijn. We brachten het verschil van 26 punten terug naar 10.
Het toetje was voor ons, en dat was best lekker!

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 17, Boris Crama 14, Niels van Elteren 5, Dennis Gout 10, Rutger Groeneveld 2, Jerom Kok 12, Raoul Koopmans 11, Michiel Willems 8.