Het was smullen, zaterdagavond in de koude Bloemerdhal. Het publiek (alle banken bezet) werd getrakteerd op een heerlijke pot basketbal. Spannend vanaf het begin en met een laatste kwart (25 – 8) die we ons nog lang zullen herinneren. De korte break in het lange eredivisie basketbalseizoen heeft het JU16-1 team kennelijk goed gedaan. Er is bewust even niet getraind. De teamleiding wilde zo “de honger naar de bal” terug zien te krijgen in het team. Vóór de kerst leek die even weg. Het team kwam wel veel bij elkaar om te ontspannen, bijvoorbeeld tijdens de basketbalweek in Amsterdam of in het Tikibad. De sfeer is optimaal, er staat een team.
Vanaf de eerste seconden was het een boeiende wedstrijd. De spanning was groot, de spelers in het veld moesten daar ook even aan wennen. Er werd een beetje stroef gespeeld. De scores gingen gelijk op. De teams konden geen afstand van elkaar nemen. Misschien speelden we wat te afwachtend, via een time-out probeerde coach Edmar Diebels wat meer “lef” in het team te krijgen. We voelden dat we meer konden, alleen kregen we het verschil niet op het scorebord. Het eerste kwart werd met 1 punt verloren, 18 – 19.
In het begin van het tweede kwart leek het even mis te gaan. Het tempo viel stil en dat was duidelijk in het voordeel van Lokomotief. Ze zijn fysiek wat sterker en dat buitten ze even goed uit. Langzaam liepen ze uit naar 22 – 34. Maar dat lieten we natuurlijk niet zomaar gebeuren. Met een wissel bracht coach Edmar het lontje weer in de ploeg. In de laatste twee minuten liepen we de opgelopen achterstand weer bijna helemaal in. De ruststand was 33 – 36.
Er was nog van alles mogelijk, dat was wel duidelijk. Beide teams hielden elkaar in evenwicht. Het publiek voelde de spanning. In de kleedkamer werden de spelers nogmaals gewezen op hun taken. Iedereen heeft zijn rol in het team. Als we die allemaal goed oppakken, kan er vandaag iets leuks gebeuren …
Het derde kwart werd een schaakspel dat eindigde in remise (17 – 17). We speelden eindelijk weer eens een goede defense. Fel op de bal. Daar had Lokomotief het moeilijk mee. Ze leden hierdoor regelmatig balverlies. Wij konden echter het verschil niet maken. Er werd even te veel gemist. Misschien was de spanning te groot, of spaarden we ons voor het vierde kwart?
We begonnen het vierde kwart met een achterstand van drie punten. Binnen twee minuten stonden we er drie voor. We domineerden! De bal werd snel rondgespeeld, de vrije man werd steeds simpel gevonden en, niet onbelangrijk, er werd gescoord. Lokomotief kwam bijna niet meer aan aanvallen toe. We stonden goed agressief te verdedigen wat leidde tot veel balverlies van de tegenstander. We liepen verder uit. Zeker toen we ook perfecte aanvallen begonnen te spelen die werden afgerond met een driepunter. Met nog twee minuten te spelen staan we acht punten voor. Dit moeten we gaan winnen. Vanaf de kant geeft Edmar aan om nu vooral op balbezit te gaan spelen. “Speel lange aanvallen”. De spelers nemen het over. De bal blijft rondgaan. En, we blijven scoren. We lopen nog verder uit. Geheel in stijl is de laatste score weer een driepunter! En dan… de buzzer en de ontlading!
We winnen het kwart met 25 – 8 en daarmee de wedstrijd (75 – 61). Groot gejuich op het veld en op de tribunes. Zo leuk is basketbal!

[i]Scores:[/i] Esteban Alba Camargo 4, Vincent Antes 25, Boris Crama 16, Niels van Elteren 1, Rutger Groeneveld 2, Jerom Kok 3, Raoul Koopmans 22, Michiel Willems 2.

[b]Het team voor de wedstrijd tegen Lokomotief[/b]
[i]Staand v.l.n.r.: headcoach Edmar Diebels, Michiel Willems, Raoul Koopmans, Jerom Kok, Dennis Gout, Tim Heshusius en assistent coach Jorrick Creyghton.
Gehurkt v.l.n.r.: Esteban Alba Camargo, Boris Crama, Rutger Groeneveld, Niels van Elteren en Vincent Antes.[/i]