Laatste nieuws
  1. Dames 1 komt net tekort tegen Grasshoppers 2
  2. Horeca in De Bloemerd voorlopige gesloten bij trainingen en wedstrijden!!!
  3. Contributieverhoging voor het seizoen 2023/2024
  4. Zondag 1 okt. horeca in De Bloemerd gesloten!
  5. Sportfondsen zoekt personeel. Iets voor jou?

Onze historie

Hoe zijn we begonnen? Eind jaren zestig en begin zeventig ontwikkelde basketbal zich stormachtig in de omgeving van Leiden. Het Leidse “The Bona Stars” afkomstig van het Bonaventura Lyceum was opgeklommen tot een gerenommeerde eredivisievereniging. Op het Bonaventura Lyceum was het de gymleraar Ton Kallenberg sr. die als oprichter van The Bona Stars en als trainer/coach van verschillende teams (waaronder het eredivisieteam) alle leerlingen aan basketballessen onderwierp. Zoiets trekt aan en aangezien veel Leiderdorpse jongelingen het Bonaventura Lyceum bezochten, waren tal van Bona Stars leden afkomstig uit Leiderdorp. Deze ontmoetten elkaar op de Leiderdorpse basketbalveldjes, die de groeigemeente Leiderdorp op verschillende plekken had aangelegd. Daar ontstonden de eerste plannen tot oprichting van een Leiderdorpse basketbalvereniging. Edoch, er was in het dorp geen gelegenheid tot spelen, aangezien een sporthal in het Leiderdorpse ontbrak.

In 1972 kwam daar verandering in. Twee zaken vielen min of meer samen. De gemeente Leiderdorp was met plannen bezig voor het bouwen van een sporthal en de ontwikkeling van het topbasketbal in Nederland. De eerste Amerikanen kwamen en bij The Bona Stars kwam men voor het dilemma ‘wel of niet meegaan in die trend’. Men koos voor de Amerikanen en dat betekende dat de weg naar het ‘eerste’ voor meerdere jongen en oudere spelers werd afgesneden. Spelen in een lager team was geen alternatief, aangezien het tweede, derde en zelfde vierde team van Bona Stars op het allerhoogste niveau speelden en elk jaar zonder slag of stoot kampioen werden. Deze twee gegevens maakten dat er bij de gemeente Leiderdorp geïnformeerd werd tot het oprichten van een basketbal vereniging. De gemeente gaf een startsubsidie van fl. 500,- en zo konden de plannen verder worden uitgewerkt.

Enkele Leiderdorpers hadden bij The Bona Stars al trainerscursussen gedaan en konden meteen als gediplomeerd trainer aan de slag. Nu de leden nog. Op 18 april 1973 werd een oproep in het Leiderdorpse Nieuwsblad gedaan. Bij de gemeente werd zaalruimte ingehuurd en al snel werden de eerste trainingen gegeven. Binnen enkele weken telde de jonge vereniging meer dan vijftig leden en konden teams opgegeven worden voor de competitie 1973/1974. Gestart werd met twee heren senioren teams, drie jongens en een meisjes jeugdteam.

De thuiswedstrijden werden wisselend in de Vijf Mei Hal en de Universitaire Sporthal (beiden in Leiden) gespeeld. Gedurende het seizoen meldden zich nog vele leden aan. Toen precies twee jaar na de oprichtingsvergadering in Leiderdorp eindelijk een sporthal geopend werd, telde de ledenadministrateur al meer dan 100 leden op zijn lijst. Weer een jaar later was de grens van 150 leden al bereikt en was de BV Leiderdorp, zoals de vereniging inmiddels was gaan heten, een van de grotere in de regio Den Haag. Een seizoen later was de vereniging al de op een na grootste vereniging van die regio.

Al snel bleek de jeugdige vereniging meer te bieden dan basketbal alleen. Natuurlijk was het spelen van het spelletje het belangrijkste, maar eigenlijk vormde de vereniging zich in die eerste jaren als een groot gezin. Elk lid was betrokken bij alle activiteiten. Elkaars wedstrijden werden bekeken, samen werd naar toernooien gegaan en feesten werden gevierd. Iedereen was bereid om wat te doen. Daarom werd de BVL al snel in de omgeving bekend als een gezellige vereniging waarvan het prettig was om lid te zijn. Ook de gemeente Leiderdorp erkende dit en beloonde dit met substantiële subsidies. Dat was ook wel nodig want de vereniging bestond toen uit vrijwel allemaal jeugdleden en met hun contributies was de zaalhuur en andere afdrachten niet te betalen.

De eerste promotieposter van BV-Leiderdorp, uit 1973. Doel was leden te werven om deel te kunnen nemen aan de competitie.

Sportief gezien ging het ook van een leien dakje. Zo werd het seizoen 1975/1976 al gestart met liefst veertien teams, waarvan overigens maar twee senioren. Toch draaide de vereniging goed, dankzij de enorm enthousiaste inzet van velen. De eerste kampioenschappen werden behaald en vooral de jongens junioren behaalde grootse prestaties. Binnen drie seizoen klommen zij op naar de hoogste klasse en eindigden daarin meteen als derde! De prestaties van het eerste herenteam vielen tegen. De overkomst van een flink aantal gerenommeerde spelers van The Bona Stars beloofde het ene kampioenschap na het andere. Niets van dit alles bleek waar. “Het eerste” bleef hangen in de eerste klasse van de kern Den Haag. Pas toen de eigen opgeleide jeugd doorstroomde kwamen ook voor dit team de prestaties. Middels enkele kampioenschappen werd de eerste klasse van het Rayon West bereikt en, nadat er enkele jaren steeds naast gegrepen werd, de promotie naar de topsportliga van de NBB behaald. BVL was inmiddels een landelijk bekende vereniging geworden. Veel jeugdspelers bereikten Nederland vertegenwoordigende teams en zwierven uit naar eredivisieverenigingen. Dit was en is het probleem van BVL: goede eigen kweek, maar op het moment dat zij in het eerste team kunnen gaan spelen, worden zij ‘weggekocht’ door andere verenigingen. Ondanks deze tegenslag werd toch ook de promotiedivisie bereikt, doch doordat financiële middelen ontbraken en verschillende spelers vertrokken zakte het eerste herenteam in de negentiger jaren terug naar de 2e klasse van het rayon West. Bij de jeugdteams werden verschillende teams nationaal kampioen.

De damesafdeling van BVL liep de eerste jaren achter de mannen aan. De prestaties waren altijd minder en ook het aantal damesleden was geringer. Toch was het juist de damesafdeling die in de jaren negentig de stijgende lijn te pakken kreeg en daarmee de fakkel van de heren overnam. Dames 1 promoveerde twee jaar achter elkaar vanuit de rayon hoofdklasse naar de landelijke eredivisie. In het eerste jaar behaalde het team een verdienstelijke vierde plaats. De meisjes junioren werden in het seizoen 1996/1997 kampioen van Nederland nadat het team in de twee seizoen ervoor tweemaal tweede was geworden. In deze periode werden meerdere Nederlandse Kampioenschappen behaald. In 2010/2011 lukt het ook het DS-1-team dit ook.

 

Uit de oude doos (clubkrant mei 2003)

Internationale ervaring! Tijdens de pinksterdagen van 2003 hebben de jongens en meisjes mini’s deelgenomen aan een zeer sterk bezet internationaal toernooi in Compiegne (Frankrijk). De jongens eindigden als vijfde en de meisjes als zesde. Belangrijker dan de rangschikking van de beide teams was de ervaring die de spelers en speelsters hebben opgedaan om tegen Oost- en Zuid-Europese topteams te kunnen spelen.

Lees onze oude clubkranten